Sprawozdanie z wyjazdu do Katynia

W dniach 16-18 września 2013 roku pięcioro uczniów I Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Konopnickiej w Suwałkach: Tomek Buczyński, Magda Kopciał, Zuzia Łabanowska, Patryk Nowakowski i Agata Olszewska z opiekunem panią Małgorzatą Kap uczestniczyło w projekcie edukacyjnym Instytutu Pamięci Narodowej w Białymstoku: „Katyń w 73. Rocznicę Zbrodni Katyńskiej”.

W projekcie brała udział młodzież ze szkół województwa podlaskiego. Celem wyjazdu było zwiedzenie miejsc kaźni Polaków na Wschodzie oraz poznanie historii, niezwykłych miejsc, kultury i czasów świetności Kresów Wschodnich. Zwiedziliśmy Słonim, Baranowicze, Hruszówkę, w której urodził się i wychował jeden z największych obrońców suwerenności Rzeczpospolitej XVIII wieku – Tadeusz Rejtan.

Odwiedziliśmy również uroczysko Kuropaty, miejsce masowych egzekucji dokonanych przez NKWD w latach 1937-1941, w których zginęło ok. 250 tysięcy osób, pochodzenia białoruskiego  i polskiego. Prawdopodobnie w lesie pod Mińskiem zostali również pogrzebani polscy oficerowie z tzw. Listy białoruskiej.

Drugiego dnia pojechaliśmy do Smoleńska w Rosji. Na lotnisku Siewiernyj – miejscu katastrofy z 10 kwietnia 2010 roku, w której zginęła 96 osobowa polska delegacja z prezydentem RP – Lechem Kaczyńskim, która udawała się do Katynia na obchody 70 rocznicy Zbrodni Katyńskiej. Złożyliśmy tam kwiaty i zapaliliśmy znicze.

Po zwiedzeniu przepięknego Smoleńska, udaliśmy się do Katynia, który był celem  naszego wyjazdu. Ze stacji Gniezdowo dojechaliśmy do Lasu katyńskiego – miejsca mordu polskich oficerów rezerwy (lekarzy, prawników, wykładowców, nauczycieli, którzy do 1940 roku umieszczeni byli w obozie w  Kozielsku. Jest to też miejsce zabicia Rosjan z okresu wielkiego terroru. Memoriał Katyń to miejsce, gdzie znajdowały się doły śmierci polskich oficerów, a dzisiaj to cmentarz, na którym pochowano ciała ekshumowanych żołnierzy, ściana Pamięci – indywidualne epitafia. Uczestniczyliśmy we Mszy świętej, złożyliśmy wieńce i zapaliliśmy znicze. O przyczynach zbrodni, kłamstwie i odzyskiwaniu pamięci oraz prawdy o Katyniu opowiadał pan prokurator Śnieżka, który uczestniczył w ekshumacji polskich oficerów.

18 września zwiedziliśmy świątynie w Budsławie i Kościeniewiczach, które zostały odnowione po zniszczeniach okresu komunizmu. Poznaliśmy też niesamowite historie ludzi, którzy walczyli o kościoły i możliwość praktyk religijnych w Sowieckiej Rosji.

Zobaczyliśmy również Krewo i zamek, w którym podpisano polsko-litewską unię personalną w 1385 roku. Do Grodna przyjechaliśmy wieczorem. Po mieście oprowadzał nas pan Stanisław Poczobutt, który barwnie opowiadał  historię miasta, ludzi którzy żyli w Grodnie (np. Eliza Orzeszkowa, Czesław Niemen). Byliśmy też na cmentarzu, zapaliliśmy znicze na grobach obrońców Grodna 1920 r. i 1939 r., między innymi na grobie 13-letniego Tadzia Jaśniskiego, który zginął broniąc Grodna przed Sowietami.

Projekt „Katyń w 73. Rocznicę Zbrodni Katyńskiej” pozwolił nam lepiej zrozumieć historię RP i Kresów Wschodnich oraz poznać przyczyny zbrodni w Katyniu.

Zostaw odpowiedź